MORIHIRO SAITO SENSEI

Morihiro Saito Sensei - 8.Dan (1928-2002) Okul çağında zorunlu olan Kendo veya Judo derslerinden Kendo’yu tercih ederek ilk kez Savaş Sanatlarıyla tanışmıştır. 2.Dünya Savaşı sonrasında Haziran 1946’da Japonya’da kılıç ve her türden silah taşımanın yasaklanmasıyla, Saito Sensei boş elli bir sanat çalışması gerektiğini düşünerek Shinto-ryu Karate stilini çalışmaya başlamıştır. Ancak kısa bir süre sonra Japon Demiryollarındaki görevi sebebiyle Iwama’ya taşınmak zorunda kalmıştır. Savaş Sanatları çalışmalarının yasaklanması dönemiyle O'Sensei de Iwama’ya geçmiş ve burada Aikido Sanatı evrimleştirmeye kendini adamıştır. Saito Sensei, 1946 yılında henüz 18 yaşındayken O'Sensei ile tanışmış ve o dönemde O'Sensei’nin uchi-deshi’leri olan Kisshomaru Ueshiba, Koichi Tohei ve Tadashi Abe’ye katılarak Aikido çalışmalarına başlamıştır. Yıllar içerisinde Saito Sensei, O'Sensei’n en yakın öğrencilerinden birisi haline gelmiştir.


Japon Demiryollarında 24 saat on ve 24 saat off olarak çalışan Morihiro Saito bu sayede O'Sensei ile her gün sabah saatlerinde henüz diğer öğrenciler gelmeden kılıç ve sopa çalışmaları yapma şansını yakalamıştır. Yatılı ve devamlı öğrenciliğine devam ederken iş çıkışlarında diğer öğrenciler ayrılmış olduklarında yoğun bir şekilde O'Sensei ile bire bir çalışma fırsatını yakalamıştır. 1969 yılında 0’Sensei’nin vefatının ardından kendisi Iwama Dojo’nun eğitmenliğini üstlenmiştir. O'Sensei’nin Tokyo’daki Hombu Dojo’daki daimi öğrencilerinden olan Kazuo Chiba Sensei de kendisinden yoğunca etkilenmiştir.


1970 yılı itibariyle dünyanın pek çok yerinden Aikido öğrencileri, Saito Sensei ile Aikido çalışmak için Iwama Dojo’ya gelmişlerdir. Saito Sensei’nin Aikido ekolü sıkça Iwama Aikido ya da Iwama Ryu olarak anılmaktadır. Saito Sensei’n ölümünün ardından, Iwama Dojo’nun baş eğitmenliğini üstlenen oğlu Hitohiro Saito Sensei, Shinshin Aikishuren Kai’yi kurarak , Aikikai’den bağımsız şekilde dünyadaki Iwama Ryu Dojo’ları bu çatı altında toplamıştır. 
rss